Lunwerg Fa més de quinze anys que la Fundació AXA organitza, juntament amb l’editorial Lunwerg, diverses exposicions fotogràfiques de gran format, presentades pel comissari Joaquín Araújo, un reconegut naturalista, periodista i membre del patronat de la Fundació AXA. Aquestes exposicions són gratuïtes i a l’aire lliure; es fan a tot el territori nacional per fer prendre consciència sobre la importància de preservar el planeta i la urgència de lluitar contra l’escalfament global i protegir la biodiversitat.

 

Els boscos, els nostres aliats contra el canvi climàtic.


El 2023 torna l’exposició “Bosques, nuestros aliados contra el cambio climático”, un recorregut per 39 fotografies de gran format per reivindicar que cal fer una política de prevenció a fi de protegir els nostres boscos i com és d’important l’educació si ho volem aconseguir. ‘Sense boscos no hi ha futur’.
Els boscos cobreixen el 31 % de la superfície terrestre. Tanmateix, cada any se’n perden milions d’hectàrees a causa de la desforestació i la degradació ambiental. Això representa una greu amenaça tant per al medi ambient com per a la salut. Així doncs, és essencial per al benestar del planeta que garantim la restauració forestal i que ho gestionem de manera sostenible.  
•    A Madrid, al Parque del Retiro (Casa de Fieras, passeig de Fernando Núñez, 24), l’exposició es podrà visitar del 26 de maig fins al 31 de juliol de 2023.
•    A Vigo, al carrer del Príncipe, la mostra es podrà veure del 18 de setembre fins al 31 d’octubre.

 

Canvi Climàtic: com evitar un col·lapse total


El 2022, la mostra “Canvi climàtic: com evitar un col·lapse total” es va presentar a Màlaga, Palma, Madrid, Santander, Bilbao i Barcelona, i el 2023, va fer una parada a Sant Sebastià. Aplega cap a una setantena d’imatges impactants que revelen les claus del canvi climàtic i aborda l’evolució del clima i la fragilitat dels paisatges i de la vida a determinades zones del planeta.


Durant el recorregut, podem veure de manera clara zones del planeta que s’han transformat per sempre i d’altres que encara poden canviar molt més si no actuem: pèrdues de glaceres, migracions d’animals, floracions a destemps, onades de calor, canvi de composició de les aigües marines, boscos malalts o pujada del nivell del mar. No obstant això, aquesta exposició obre una porta a l’esperança, perquè destaca les mesures i les accions que es duen a terme per frenar els canvis: recerca, protecció d’espais naturals, fixació del preu del carboni i sobre les emissions de gasos d’efecte hivernacle, aplicació de criteris de sostenibilitat i economies d’energia neta, agricultura regenerativa o ús d’energies renovables, entre d’altres. És, al capdavall, una crida d’alerta a la reflexió i al compromís de tothom per posar remei, segons les nostres possibilitats, a la catàstrofe climàtica.

 

Reserves de la biosfera


El 2021, coincidint amb el 50è aniversari del programa de la UNESCO Home i Biosfera (MaB) que té per objectiu millorar les relacions entre les persones i el seu entorn natural, es va presentar a Bilbao, Santander, Madrid i Barcelona l’exposició “Les reserves de la biosfera”; es tractava d’un recorregut pel món amb 61 imatges impactants que mostraven zones d’ecosistemes, tant terrestres com marins, pics muntanyosos o abismes oceànics, dedicades a explorar els principis i les pràctiques del desenvolupament sostenible.  Actualment, es compten 738 reserves de la biosfera distribuïdes en 134 països (53 del total formen part de la Xarxa Espanyola de Reserves de la Biosfera). Són llocs que ofereixen múltiples oportunitats a la recerca en gairebé tots els camps de la ciència i constitueixen, segons ha dit el comissari Joaquín Araújo, “escoles de vida”. De la mateixa manera, i gràcies a l’esperit de col·laboració One AXA entre la Fundació AXA Espanya i la Fundació AXA Mèxic, es va poder portar l’exposició “Les reserves de la biosfera” a Ciutat de Mèxic el 2021, a l’emblemàtic parc Las Rejas del Bosque de Chapultepec.

 

Salvem els boscos


L’exposició mostra amb 65 imatges els principals paisatges boscosos del món, els perills de conservació a què fan front, les conseqüències nefastes que hi tenen els excessos de l’ampliació de la frontera agrària, les explotacions de fusta insostenibles, els urbanismes mal planificats, la contaminació i la urgència d’aplicar mesures de prevenció i de protecció dels darrers boscos primaris.